Formulasi dan Evaluasi Stabilitas Fisik Sediaan Lip Balm Minyak Bekatul (Rice Bran Oil)

  • Gayatri Simanullang Institut Teknologi Sumatera
  • Nurul Fadillah Islamiah Nurul
  • Sukrasno
Keywords: lip, lip balm, rice bran oil

Abstract

Utilization of rice bran into oil through the extraction process. The content of rice bran can be used as a moisturizer in cosmetic preparation, especially lip balm. Lip balm is a cosmetic preparation with main components such as waxes, fats, and oils from natural or synthesized extracts to prevent lip dryness by increasing humidity and protecting it from adverse environmental effects. This research aims to determine the physical stability of lip balm preparations containing bran oil and the effect of bran oil concentration on the hedonic test results of lip balm preparations containing bran oil. This experimental research method focuses on the manufacture of lip balm preparations, the evaluation of lip balm preparations including organoleptic examination, homogeneity, melting point test, pH test, and spread-ability test during 28 days of storage. The results showed that all formulas of rice bran oil lip balm preparations met the requirements and the hedonic testing of rice bran oil lip balm preparations revealed that F1 (5% rice bran oil) was the panelist’s most preferred formula in terms of aroma, F2 (7.5% rice bran oil) was the most preferred formula in terms of texture, while F3 (10% rice bran oil) was the most preferred formula by panelists in terms of color.

 



References

Ambari, Y., Hapsari, F.N.D., Ningsih, A.W., Nurrosyidah, I.H. and Sinaga, B., 2020. Studi formulasi sediaan lip balm ekstrak kayu secang (Caesalpinia sappan L.) dengan variasi beeswax. Journal of Islamic Pharmacy, 5(2), pp.36-45.

Ardini, D. and Sumardilah, D.S., 2021. Efek Lip balm Ekstrak Lidah Buaya (Aloe Vera) Sebagai Pelembab Bibir (Doctoral Dissertation, Poltekkes Tanjung Karang) .iiiolljxxxxx

Argo, B.D. and Amaliyah, F.A., 2021. Pengaruh Gelombang Mikro terhadap Kualitas Hasil Minyak Atsiri Jahe (Zingiber officinale) dengan Hidrodistilasi. agriTECH, 40(4), pp.332-339.

Hadipernata, M., 2007. Mengolah dedak menjadi minyak (rice bran oil). Warta penelitian dan pengembangan pertanian, 29(4), pp.8-10.

Hartono, H.S., Soetjipto, H. and Kristijanto, A.I., 2017. Extraction and Chemical Compounds Identification of Red Rice Bran Oil Using Gas Chromatography –Mass Spectrometry (GC-MS) Method. EKSAKTA: Journal of Sciences and Data Analysis, pp.98-110.

Hirzi, M.H. and Sidabalok, I., 2022. Pengaruh Jumlah Bahan Dalam Tangki Penyuling Metode Uap Dan Air Terhadap Rendemen Dan Mutu Minyak Sereh Wangi (Cymbopogon nardus L. Rendle). Jurnal Research Ilmu Pertanian, 2(1), pp.65-78.

Indonesia, S.N., 2006. Petunjuk pengujian organoleptik dan atau sensori. Badan Standar Nasional.

Madans, A., Pilarz, K., Pitner, C. and Prasad, S., 2012. Ithaca Got Your Lips Chapped? A Performance Analysis of Lip Balm.

Nasional, B.S., 1998. Cara uji minyak dan lemak. Jakarta: SNI, pp.01-3555.

Nurdiani, I., Suwardiyono, S. and Kurniasari, L., 2021. Pengaruh ukuran partikel dan waktu perendaman ampas tebu pada peningkatan kualitas minyak jelantah. Jurnal Inovasi Teknik Kimia, 6(1).

Nurjanah, S. and Muhaemin, M., 2016. Karakteristik Kimia Minyak Ganitri (Elaeocoarpusganitrus ROXB) Hasil Ekstraksi. JP2| Jurnal Penelitian Pangan, 1(1).

Pratami, R.G.C.B., Gadri, A. and Priani, S.E., 2017. Optimasi Formula Sediaan Lipbalm Ekstrak Karotenoid Umbi Wortel (Daucus carota L.) dengan Kombinasi Basis Beeswax dan Candelilla Wax Menggunakan Metode Simplex Lattice Design. Prosiding Farmasi, pp.550-556.

Primastuti, H., 2020. Formulasi dan Evaluasi Sediaan Lip Balm Berbentuk Stick yang Mengandung Minyak Extra Virgin Olive Oil dengan Basis Kombinasi Cera Alba dan Carnauba Wax (Doctoral dissertation, Universitas Sumatera Utara).

Purwanto, A., Fajriyanti, A.N. and Wahyuningtyas, D., 2014. Pengaruh jenis pelarut terhadap rendemen dan aktivitas antioksidan dalam ekstrak minyak bekatul padi (rice bran oil). Ekuilibrium, 13(1), pp.29-34.

Rangkuti, F.R., Agustina, R., Mustaqimah, M. and Mustafril, M., 2018. Pengaruh lama penyulingan terhadap rendemen dan mutu minyak atsiri pada biji pala (Myristica fragrans Houtt). Rona Teknik Pertanian, 11(1), pp.50-58.

Safitri, D.K. and Safitri, C.I.N.H., 2020. Uji aktivitas formulasi lotion tabir surya ekstrak bekatul padi (Oryza sativa L.). Prosiding SNPBS (Seminar Nasional Pendidikan Biologi dan Saintek) Ke-5.

Setiawan, A., Maulani, E.D.A. and Safitri, E., 2022. Formulasi Sediaan Lip Balm Minyak Bekatul (Rice Bran Oil) Dan Uji Efektivitasnya Sebagai Pelembab Bibir. Jurnal Medika & Sains [J-MedSains], 2(1), pp.20-35.

Siahaan, H., Ruswanto, A., Oktavianty, H., Widyasaputra, R., Adisetya, E. and Bimantio, M.P., 2022, July. Pembuatan Lipbalm Dari Pko Dan Vco Dengan Penambahan Ekstrak Daun Sirih Merah (Piper Ornatum) Sebagai Antioksidan. In Prosiding Seminar Nasional Instiper, Vol. 1, No. 1, pp. 252-259.

SNI 16-4769, 1998. Lipstik. Dewan Standarisasi Nasional. Jakarta.

SRI, W., 2012. Pengujian Kandungan Skualen Dalam Minyak Bekatul Padi Var. IR-64.

Susanti, A.D., Ardiana, D. and Gumelar P, G., 2012. Polaritas pelarut sebagai pertimbangan dalam pemilihan pelarut untuk ekstraksi minyak bekatul dari bekatul varietas ketan (Oriza sativa glatinosa).

Tranggono, R.I. and Latifah, F., 2007. Buku pegangan ilmu pengetahuan kosmetik. Jakarta: PT. Gramedia Pustaka Utama, 3(47), pp.58-59.

Widiyanto, M.A., 2013. Statistika terapan. Jakarta: PT Elex Media Komputindo.

Wijaya, I.R.I. and Safitri, C.I.N.H., 2020. Uji Aktivitas Formulasi Lip Balm dari Ekstrak Bekatul Padi (Oryza sativa) Sebagai Tabir Surya. Prosiding SNPBS (Seminar Nasional Pendidikan Biolo gi dan Saintek) Ke-5.

Published
2023-09-18